|
Rejseprogrammet for turen til Vesttyrkiet fremgår nedenfor. Der tages forbehold for mindre tilpasninger i tilfælde af uforudsete hændelser. Se hele programmet i PDF her.
|
Søndag den 12.04 2025 Udrejse fra København til Izmir
kl. 09.20 Check-in i Københavns Lufthavn, skal være afsluttet
kl. 10.20 Afrejse fra København med Turkish Airlines kl. 14.45 Ankomst til Istanbul Lufthavn kl. 17.00 Afrejse fra Istanbul Lufthavn kl. 18.20 Ankomst til Izmir
Gruppen samles ved bagagebåndet. Herefter fælles transfer til hotellet i bus.
Check-in på: Hitit Hotel Isa Bey Mah. Atatürk Cad. No: 24 Selcuk
Turistskat er forudbetalt for hele rejsen Fælles middag (ekskl. drikkevarer)
Mandag den 13.04 2025 Priene, Dydima og Milet Vi kører til de tre historiske nabobyer: Priene, Didyma og Milet, som alle stammer fra områdets græske tid.
I Priene skal vi gå rundt i byen, som er anlagt med et gitterlignende gadesystem i overensstemmelse med den græske arkitekt Hippodamos’ teorier. Der er bl.a. rester af et stort Athenetempel og et teater. Man kan stadigvæk sætte sig på sæderne i det gamle rådhus.
Derefter tager vi til Didyma, som var Milets hellige by. I antikken gik man de små 20 km til fods fra Milet til Didyma, når man ville dyrke Apollon eller stille spørgsmål til oraklet, som var – næsten – ligeså berømt som det i Delfi. Det er et fantastisk tempel på alle måder. Det er kæmpestort og ikke helt traditionelt opbygget, fordi der skulle være plads til præsterne, der lavede orakelsvarene. Der er frokostpause i Didyma.
Derefter tager vi til en af datidens mest betydningsfulde byer, Milet, hvor vi især skal se det store teater, som er oprindeligt græsk, men ombygget i romertiden, ligesom så mange andre steder. Vi besøger også det lille museum. Måske har nogen lyst til at købe en kop æblete i den lokale café, som har til huse i en bygning fra osmannertiden.
Fælles middag (ekskl. drikkevarer) Overnatning i Selcuk
|
|
Tirsdag 14.04 2025 Selcuk og Efesos
Vi begynder dagen med at besøg på museet i Selcuk for at få en introduktion til Efesos. Herefter er der et par timers fri til at bese byen og spise frokost (på egen hånd).
Efesos ligger midt i smukke og frugtbare dale. Hele området kaldes lokalt for lille Toscana. Den antikke by rummer rester af et af verdens vidundere, det store Artemistempel, men derudover er der mange spændende ruiner, især fra romertiden. Vi kommer til at gå på gader, som man ved, Paulus har gået på, og man mener, at jomfru Marie og apostlen Johannes boede her i deres sidste tid. De mest berømte bygninger er byens store teater, hvor Paulus kunne høre råbet ” Stor er Efesiernes Artemis”, og Celsusbiblioteket med den flotte indgang til Agora ved siden af, men der er mange andre interessante huse, lige fra templer, over mindesmærker, fontæner og badeanlæg til de mere ydmyge som bordel og offentlige toiletter.
På en skrænt inkorporeret i byen ligger 7 fornemme romerske huse, her kan man se, hvordan overklassens romere boede. Der skal købes en ekstra billet hertil. Hvis der er åbent, besøger vi den kirke, der er bygget over det sted, hvor jomfru Maria døde og blev båret til himlen af engle. Kørslen dertil er en smuk tur op i bjergene.
Fælles middag og overnatning i Selcuk
Onsdag den 15.04 2025 Johanneskirken & Afrodisias
Vi begynder dagen med et besøg i Johanneskirken.
Derefter kører vi til den antikke by Afrodisias; det tager ca. 2 timer, hvor vi kører gennem et afvekslende landskab i Mæanderdalen. Der kommer ikke mange danske turister hertil, hvilket er en skam, da her er mange fine ting at se. De fleste bygninger er fra romertiden og de er efter omstændighederne velbevarede, da Afrodisias har ligget ret isoleret og derfor har ingen hentet byggemateriale herfra; kun jordskælv og tidens tand har været på spil her. Man kan se rester af bymuren, et stadion, et Afroditetempel med et meget fint indgangsparti, 2 agoraer, det ene med doriske søjler og det andet med joniske søjler.
Desuden er der et velbevaret Odeion eller rådhus, et stort teater og romerske bade. Byen har efter kristendommens indførelse været residens for en biskop og der er rester af 2 byzantinske kirker. I Afrodisias ligger et af de nyeste arkæologiske museer i Tyrkiet med meget fine skulpturer – en lille perle.
Fælles middag og overnatning i Pamukkale
|
Torsdag den 16.04.2025 Pammukale – UNESCO verdensarv
Vi kører til de berømte varme kilder i Pamukkale, som på tyrkisk betyder bomuldsslot. Stedet er på Unescos verdenskulturarvsliste. Navnet hentyder til den hvide farve, som skyldes det varme, kalkholdige vands aflejringer. Her kan man soppe i de varme kilder. Allerede romerne havde blik for stedet, og de grundlagde en by, Hierapolis, her. Der er bl.a. rester af bymuren, et nymfæum, et Apollontempel, en basilica og et Plutonium.
Alt ligger i samme område som de varme kilder, så man kan selv bestemme, hvorledes man vil prioritere sin tid efter rundvisningen i Hierapolis, der varer til ca. kl. 14.00. Man kan tage med vores bus ind til Pamukkale for at spise frokost og derfra tilbage til hotellet; man kan gå til byen; eller man kan tage en svømmetur mellem antikke søjler og så gå tilbage til hotellet. Området omkring Pamukkale er naturpark, så der er også mulighed for en vandretur.
Fælles middag og overnatning i Pamukkale
Fredag den 17.04 2025 Lydernes hovedby - Sardes
Vi forlader Pamukkale og kører til Lydernes gamle hovedby, Sardes, hvor kong Kroisos som den første slog mønter. Herodot, den gamle græske historieforfatter, fortæller mange gode historier om ham. Lyderne var ikke grækere; tværtimod var de grækernes modstandere men de var under græsk påvirkning. Stedet besøges ikke af mange turister, så der er dejligt fredeligt. Vi kan se rester af bymuren, små butikker langs en af byens gader, en gammel jødisk synagoge med flotte mosaikker, samt et sportsanlæg, der har en imponerende hovedbygning. Byen har desuden haft et tempel for Artemis. Også Sardes er kendt fra den tidlige kristendom, idet den var hjemsted for en af de menigheder, som Johannes stilede sin åbenbaring til. Vi skal også besøge et af de store gravmæler for de lydiske konger.
Fra Sardes kører vi til Bergama, oldtidens Pergamon. Fælles middag og overnatning i Bergama
|
Lørdag den 18.04 2025 Oldtidens Pergamon
Oldtidens Pergamon var regeringsby for kongeslægten Attaliderne, indtil den sidste konge i 133 f.Kr. testamenterede sit rige til romerne. På byens Akropolis lå flere kongepaladser, templer og altre. Byen blev i 1800-tallet udgravet af tyske arkæologer og det kendteste alter, Pergamonaltret, blev flyttet til Berlin, hvor man også kan se indgangspartiet til Athenatemplet.
I romertiden opførte kejserne Trajan og Hadrian bygninger på Akropolis. I dag kommer man op på Akropolis med en svævebane; der er her fra en god udsigt over den moderne by. Billet til svævebane er inkluderet i prisen.
Pergamon fik i antikken stor betydning på flere områder: der lå et Asklepeion, dvs. et slags hospital, hvor lægen Galenos, der var læge for byens gladiatorer, forskede i blodomløb og nervesystemet; man opfandt pergament, der er fint forarbejdet gedeskind og inden for kunsten taler man om den pergamenske stil, som kom til udtryk i byens templer.
Besøg på byens museum, der har en god samling af hellenistiske og romerske fund.
Vi kører videre til Izmir Fælles middag og overnatning i Izmir
Søndag den 19.04 2025
Morgenmad og check-ud fra hotellet. Bussen henter os ved hotellet og kører til lufthavnen.
Hjemrejse fra Izmir til København kl. 11.00 Check-in i lufthavnen skal senest være afsluttet
kl. 12.00 Afrejse fra Izmir kl. 13.30 Ankomst til Istanbul kl. 16.05 Afrejse fra Istanbul kl. 18.25 Ankomst til Københavns Lufthavn
|
- Man går meget på denne tur, hvorfor det er nødvendigt, at man er selvhjulpen.
- Der er specielle krav til gyldigheden af pas når man rejser til Tyrkiet. Læs mere på ambassadens hjemmeside.
|
|
|